Welkom bij Evangelische Boekwinkel Drachten

Grote tentoonstelling over Luther en zijn invloed in de Nederlanden

Museum Catharijneconvent
22 september 2017 14:16 tot 28 januari

In 2017 is het 500 jaar geleden dat Luther zijn 95 stellingen op de deur van de kerk in Wittenberg spijkerde. Het museum sluit bij deze herdenking aan met een grote tentoonstelling over Luther en zijn invloed in de Nederlanden. Ontdek de kracht van Luther in woord, beeld en muziek! Wie was Luther en in welke tijd leefde hij? We zien Luther van jonge onbekende monnik worden tot het icoon van de Reformatie. Wat dreef Luther tot het aanslaan van de stellingen? Prachtige bijbels en portretten illustreren zijn leven.  

Het gedrukte woord

 31 oktober 1517: de augustijner monnik Martin Luther spijkert 95 stellingen op de deur van de slotkapel te Wittenberg: het symbolische moment voor de start van de Reformatie. De wereld zou hierdoor ingrijpend veranderen. Op De droom van de keurvorst, van Jan Barentsz Muyckens ziet u dit eerste grote ‘media event’ verbeeld.

Bijbelse beelden
Als geen ander ziet Luther in dat ook het beeld belangrijk is. Kunst, met name door zijn vriend Lucas Cranach, wordt ingezet om de nieuwe ideeën te verspreiden. Die vonden ook hun weg in de kunst van de Lage Landen. Prachtige schilderijen, tekeningen en prenten tonen de invloed van Luther en zijn opvattingen in de kunst. Aan bod komen thema’s als Wet en genade, Jezus en de overspelige vrouw, de Tien Geboden en de Verloren Zoon. 

Reserveer groepsbezoek
Het is mogelijk een groepsbezoek te plannen. Bezoek de tentoonstelling bijvoorbeel met uw groep of gemeente. Tijdens het groepsbezoek krijgt u een lezing in het Auditorium van Museum Catharijneconvent over de tentoonstelling Luther. De kosten voor een groepsbezoek liggen op €45, dit is exclusief de toegang tot het museum. Voor de lezing ligt het maximum op 110 personen. Na de lezing kunt u op eigen gelegenheid de tentoonstelling zelf nog bezoeken. Reserveer snel uw datum via s.staal@catharijneconvent.nl want vol=vol.


Terug naar het overzicht